„Klubrádió
A lényeg

Minden második tűzoltó maszekol, kevés a fizetésük

24/06/2021 15:27

| Szerző: Klubrádió

A tűzoltók, a rendőrök és a büntetés-végrehajtásban dolgozók sem tudnak megélni a fizetésükből, másodállást kénytelenek vállalni, hogy el tudják tartani a családjukat.

A nyolcezer fős tűzoltóállomány tagjainak több mint fele próbálja mellékes munkából szerzett jövedelemmel kiegészíteni 170 ezer forintos fizetését – írja a Népszava.

A rendőrök 10 százaléka, 3519 rendőr, a bv.-alkalmazottak öt százaléka, 518 büntetés-végrehajtásban tevékenykedő alkalmazott is vállal másodállást, de a 24-48 órás munkaidőbeosztás miatt ezzel a lehetőséggel leginkább a tűzoltók tudnak élni.

A tűzoltó-szakszervezet egyik vezetője, Antalfi Zsolt szerint a maszek munkák aránya valójában magasabb lehet, mert nem mindenki kér engedélyt, ha elmegy néhány alkalommal egy építkezésre, fát vágni vagy gyümölcsöt szedni – és ilyen egynapos mellékeseket alighanem más rendvédelmisek is be-bevállalnak – írta a lap.

Sokan a pálya elhagyására készülnek, mondja Antalfi, mert belefáradnak a körülményekbe: alacsony a fizetés, 40 évesen sokan kapnak infarktust vagy gerincsérvet, folyton fizikai teszteket és más alkalmassági vizsgákat kell elvégezniük, eközben elvették tőlük a szolgálati nyugdíjat és a lakhatási támogatást.

A szakszervezeti vezető szerint az állam az alacsony fizetésekkel valójában pazarol: pénzbe kerül a tűzoltók kiképzése, ami elvész azzal, hogy a tűzoltókat az állam nem igyekszik jobb körülmények biztosításával a szakmában tartani – írja a Telex.hu.

Tarlótűz Zalában MTI/Varga György