„Klubrádió
A lényeg

Mészáros Lőrinc autós cége 1,4 milliárdos ajánlattal nyerte a Magyar Közút tenderét

16/01/2024 19:56

| Szerző: Klubrádió

Személygépjármű-flotta beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Magyar Közút Nonprofit Kft. tavaly szeptemberben, amely eredményét most ismertették, a győztes pedig a Mészáros M1 Kft., amely 5 év alatt megtízszerezte bevételét – írja az Átlátszó. A portál szerint aránytalan pontozású volt a tender.

2024. január 16. A lényeg - Katus Eszter 2024.01.16.
01:03
00:00

Katus Eszter, az Átlátszó újságírója a Klubrádiónak elmondta: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó társaság gyakran extra rövid határidők felajánlásával előzi meg az olyan versenytársakat, mint például a Porsche. 

A rövid határidők miatt annyi pluszpontot kap a cég, hogy a többiek nem tudják behozni akkor sem, ha olcsóbb ajánlatot tesznek. A közútkezelő aránytalan pontozási rendszere miatt akkor is a Mészáros-féle Kft. nyert volna, ha 1,4 helyett 1,8 milliárdos ajánlatot ad – mondta a szakértő. Ezt a pontozási rendszert a Miniszterelnökség se javasolja azoknak, akik tendert írnak ki, mert torzíthatja a versenyt, mégis ezt alkalmazta a közútkezelő. Megpróbálták megtudni, hogy miért alkalmazták ezt és miért zártak ki egy másik pályázót, de ezekre nem kaptak választ.

Katus Eszter hozzátette: erős a gyanú, hogy azért tud ilyen rövid határidőket is teljesíteni Mészáros cége, mert valamilyen "rejtélyes" oknál fogva rendelkezik ilyen jellegű autókkal és így gyorsabban le tudja szállítani őket bármelyik másik cég előtt.