„Klubrádió
A lényeg

Megtízszereződött a piciknél veszélyes RSV-vírusos megbetegedések száma

8/12/2021 07:46

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma – írja a 24.hu a Semmelweis Egyetemre hivatkozva. A betegségért nem a koronavírus, hanem az RSV a felelős.

Az RSV egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem idézett ekkora járványt, mint idén – mondta el Szabó Attila, a Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke. 

Főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is, mely akadályozza az oxigénfelvételt. A kórokozó gyors terjedésének kedvez a 4-5 napos lappangási időszak. A betegség óvodás, iskolás korban, nagyobb gyermekeknél, vagy a felnőttek esetében általában nem okoz súlyos problémát, inkább csak megfázásos tüneteket. Idén azonban a korábbi évtizedektől eltérően eltérőn 6 éves korig találkoztunk kórházi kezelést igénylő esetekkel – mondta Szabó Attila.

A gyermekorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia, vagy gyógyszer, ezért a megelőzésre különös hangsúlyt kell fektetni. A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél. A fertőzés beazonosítására létezik gyorsteszt.