„Klubrádió

Meghívót kapott Ukrajnába Orbán Viktor a Krím Platformra - Orbánnak választania kell

20/04/2021 10:29

| Szerző: Klubrádió

Meghívta Orbán Viktort és feleségét, illetve Áder Jánost és nejét Zelenszkij ukrán elnök az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett ünnepségre.

Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót, Áder János köztársasági elnököt, valamint házastársát, Herczegh Anitát is meghívta Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett nagyszabású ünnepségre, tudta meg a Népszava a budapesti ukrán nagykövetségtől.

A lap cikke szerint az augusztus 23-24-én Kijevbe tervezett rendezvénysorozat nem egy szokványos protokollesemény lesz több okból sem. Egyrészt ez lesz az első kerek évforduló a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta, másrészt Zelenszkij egy Krím Platform nevű csúcstalálkozót is szervez majd.

Áder János megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij új Zelenszkij ukrán elnök MTI/Kovács Tamás
 

Utóbbival az a célja a Politico szerint, hogy Oroszország felé demonstrálja, a nemzetközi közösség szilárdan kiáll Ukrajna területi integritása mellett és nem ismeri el a félsziget bekebelezését.

A Népszava megjegyzi, kérdés, hogy a szoros magyar-orosz kapcsolatokat szem előtt tartó Orbán Viktor, esetleg Áder János elfogadja-e majd Zelenszkij meghívását. Főleg a miniszterelnök szempontjából lesz érdekes a válasz, mivel Orbán Zelenszkij megválasztása óta már többször nyilvánosan is beszélt róla, hogy szeretne találkozni ukrán partnerével, de erre eddig nem került sor.

A lapnak egy névtelen forrás arról beszélt, valószínűtlennek tartja, hogy Orbán elmenjen a Krím Patformra. Mint mondta, szerinte vagy mindkét magyar vezető kimenti magát valahogy, vagy kiszervezik az ügyet Ádernek, mivel az ő személyének nincs politikai súlya és ezt tudják Moszkvában is – tudósított a 24.hu.