„Klubrádió

Meghalt Lengyel Anna, dramaturg, műfordító, rendező, színházi vezető

16/04/2021 09:06

| Szerző: Klubrádió

„Az utolsó percig dolgozott, bemutatóra készült, készültünk a Trafóban, de aztán „kilassult az idő”, egy éve másképp érezzük a súlyát. Most megállt. Nincs hepiend, újra és újra össze kell raknunk a jeleneteket. Búcsúzunk” – ezekkel a szavakkal tudatta a Trafó a Facebookon, hogy meghalt Lengyel Anna dramaturg, műfordító, rendező, színházi vezető.

Lengyel Anna 1969-ben született Budapesten. Édesapja Lengyel Péter író, édesanyja Takács Zsuzsa költő. A 444.hu cikke szerint az angol szak után az SZFE-n tanult dramaturgiát, majd  a kaposvári színházba került, Eörsi István mellé, többek között Ascher Tamás rendesein dolgozott. 2004 és 2008 között a Krétakör Társulat dramaturgja és több program szervezője, előtte és utána pedig olyan világsztárokkal dolgozott dramaturgként, mint Robert Wilson rendező és Cate Blanchett. 2008-ban alapította meg saját színházát, a PanoDrámát két másik dramaturggal, Garai Judittal és Hárs Annával.

 

2017-ben lágyrészszarkómát diagnosztizáltak nála, Rákparák címmel szervezett rendezvénysorozatot, hogy a nyílt beszéd megszüntesse a stigmákat és felszabadítson. Tavaly ősszel Lengyel az intézmény doktoranduszaként aktívan részt vett az SZFE-s ellenállásban. Azóta a Kár, hogy rák című előadáson dolgozott.

(Forrás: 24.hu, 444.hu, trafo.hu)