„Köszönjük
A lényeg

Meghalt Hegedüs Zsuzsa

3/12/2022 17:37

| Szerző: Klubrádió

A szociológusról a miniszterelnök is megemlékezik a Facebook-oldalán. 

Súlyos betegség után 76 éves korában szombat reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök volt tanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! alapítvány kuratóriumi elnöke – közölte a Mandiner. Hegedüs haláláról Orbán Viktor is megemlékezett Facebook-oldalán.

Hegedüs Zsuzsa 1969-ben szerzett bölcsészdiplomát az ELTE-n, ezt követően a Pénzügykutatási Intézetben dolgozott a hetvenes évek közepéig. 1976-ban Párizsba emigrált, ott doktorált szociológiából. Az új társadalmi mozgalmakkal foglalkozott, publikációi jelentek meg franciául, olaszul, angolul is.

A magyar közéletbe a rendszerváltás előtt tért vissza, ő alapította 1992-ben a Tégy a gyűlölet ellen mozgalmat Csurka István szélsőjobboldali nyilatkozatait és egy Salgótarjánban történt romagyilkosságot követően.

Az SZDSZ mellett két évvel később dolgozta ki a szociális felzárkóztatás programját, a liberális pártnak a 2006-os októberi események után lett kritikusa.

2009-től lett a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumának elnöke. Emellett Orbán Viktor főtanácsadója volt, erről a címről idén nyáron, a miniszterelnök tusnádfürdői beszéde után mondott le. A szociológust Orbán "tiszta náci szövege" háborította fel, ám néhány napos, a nyilvánosság előtt zajló levelezés után meggondolta magát.