„Támogassa
A lényeg

Media1: Orbán pert vesztett a Mészáros-közeli Economx hírportál ellen Spar-ügyben

7/05/2024 18:39

| Szerző: Klubrádió

A Media1 számolt be arról, hogy Orbán Viktor elvesztette a Fővárosi Törvényszéken az Economx nevű, Mészáros Lőrinc-közeli gazdasági hírportál ellen indított bírósági perét elsőfokon hétfőn. Ugyanebben az ügyben a Klubrádió pert vesztett a miniszterelnökkel szemben.

A bírósági eljárást azért indította Orbán, mert a portál idézte Hans Reisch, a Spar vezérigazgatójának nyilatkozatát Orbán Viktor oligarchiáiról és arról, hogy milyen megfontolásból és milyen körülmények között kezdte el kimenekíteni a magyarországi vagyon jelentős részét az élelmiszerlánc vezetője.

Más médiumokkal egyetemben a Klubrádió is beszámolt az osztrák Spar vezérigazgatójának nyilatkozatáról, ezért pedig sajtóhelyreigazítási pert indított az érintett orgánumok ellen a miniszterelnök. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója pénteken közölte: bár a pert elsőfokon elvesztette a Klubrádió, fellebezési jogával élni fog.

Vagyis az ügy érdekessége, hogy az osztrák vezérigazgató szavait ugyancsak idéző Klubrádió esetében a bíróság még Orbán Viktor számára kedvezően ítélt elsőfokon múlt héten pénteken, tehát a Fővárosi Törvényszék másképp ítélte meg a Lebensmittel Zeitungot szemléző Economx cikkét és máshogy az Economx cikkét szemléző Klubrádió nagyon hasonló írását

A Media1 azt írja: a bíróság ítélete szerint az Economx jogszerűen közölte a SPAR-vezér állításait Orbán oligarchiáról és arról, hogy miért kellett kimenekíteni a vagyon egy részét Magyarországról. Úgy tudják, a bíróság elfogadta az alperes érvelését arról, hogy a miniszterelnöknek, mint a közélet egyik legfontosabb közszereplőjének nagyobb tűrési kötelezettsége van a róla megjelent kritikus megjegyzésekkel kapcsolatban, és a lap csak az osztrák SPAR vezetőjének egyfajta értékítéletét, véleményét vette át, azt pedig nem lehet helyreigazíttatni.

A cikkben felhívták a figyelmet arra, hogy az Economx ugyanahhoz az Indamediához tartozik, amely az Index.hu portált is kiadja, és amely néhány évvel ezelőtt, óriási botránysorozat közepette került Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor barátjának közelébe, egészen pontosan Vaszily Miklóshoz, aki a Mészáros-közeli TV2 igazgatósági elnöke is, és aki más olyan cégekben is felbukkant már csúcsvezetőként, amelyekhez köze volt Mészároshoz. Ilyen volt például a PestiTV-t működtető vállalkozás vagy korábban az Echo TV is. Vaszily maga is megjelent Orbán Viktor tavalyi évértékelőjén.

A szakportál szerint a Fővárosi Törvényszék még az Economx elleni tárgyalás időpontját is titkolta, értesüléseik szerint a tárgyalást gyakorlatilag titokban, kizárólag a felperes és az alperes jogi képviselőinek jelenlétében, érdeklődők nélkül tartották meg.