„Támogassa
A lényeg

Magyarország kimarad a közös uniós gázbeszerzésből

4/11/2022 14:33

| Szerző: Klubrádió

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az energiaárak megfékezését célzó önkéntes alapú közös földgázbeszerzés november vége előtt megkezdődhet. Magyarország azonban kimarad ebből, ugyanis egyrészt sokalja a beszerzésből származó gáz árát, másrészt hosszú távú gázszerződést kötött az orosz Gazprommal.

"A hónap végéig, úgy gondolom, életbe léphet" – jelentette ki a belső piacért felelős uniós biztos, Thierry Breton a France2 közszolgálati tévének pénteken adott interjújában, amikor arról kérdezték, mikor kezdődhet az európai uniós tagországok közös gázbeszerzése. A beszerzésről várhatóan november 24-én döntenek az EU energiaügyi minisztereinek találkozóján.

Thierry Breton üdvözölte, hogy a jövőbeni "önkéntes csoportos vásárlásokkal" –, amelyekről az Európai Tanács október 20-21-i ülésén született döntés – az Európai Unió "jelentősebb kapacitásokkal rendelkezik a szolgáltatókkal történő tárgyalásokhoz", s így "szembe fog tudni nézni a téllel".

Thierry Breton nyugodt a gázárakkal kapcsolatban: felidézte, hogy a gáz ára augusztusban megawattóránként 320 euróba került, azonban azóta száz euró körüli árra esett vissza, a stratégiai tározók pedig 95 százalékos töltöttségen állnak jelenleg, ami meghaladja az előzetesen kijelölt célokat.

A beszerzéshez azonban önkéntes úton lehet csatlakozni, a magyar kormány pedig jelezte: nem akar részt venni benne. Orbán Viktor ennek legutóbb múlt pénteki Kossuth rádiós beszélgetésében adott hangot. Orbán akkor élesen kritizálta az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított gáz magas árát, ez ellen pedig Breton is kikelt: "nem normális négyszer annyit fizetni Európában azért, amit az Egyesült Államok termel" – mondta.

Orbán a Kossuth rádióban azt mondta, két oka van annak, hogy Magyarország nem vesz részt az uniós gázbeszerzésben: az egyik, hogy a kormány drágállja a beszerzésből származó gázt, a másik, hogy Magyarország hosszú távú gázszerződést kötött az orosz Gazprommal – igaz, azt sem a miniszterelnök, sem a kormány, sem más állami szerv vagy cég nem hajlandó elárulni, hogy pontosan mennyiért is veszi az ország a gázt az oroszoktól.

Kiemelt kép: Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja a testület hetenkénti ülésén Brüsszelben 2021. november 17-én. - MTI/AP pool/Olivier Matthys

(Forrás: hvg.hu)