„Klubrádió
A lényeg

Magyar Péter tüntetésre hívja az embereket

26/03/2024 12:56

| Szerző: Klubrádió

Ügyészségi meghallgatása után Magyar Péter visszautasította Varga Judit állításait és híveit este hatra a Markó utcába hívta.

Kijött Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Főügyészségről, ahol 9 órától hallgatták meg a Schadl-Völner-ügyben.

Az épület előtt tartott sajtótájékoztató végén kedd este 18 órára a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé hívta a követőit, azt mondta, úgy tervezi a Kossuth térre vonulnának át.

Nagyjából 20 percen át válaszolt Magyar a sajtó kérdéseire.

A meghallgatásról elmondta: "Voltak kérdéseik, ezekre igyekeztem a legjobb tudásom szerint válaszolni. Nyilván értelmezni nem nekem kéne. Annyit tudok itt is elmondani, hogy ez valószínűleg az utóbbi harminc év, a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai és jogi skandallum" – idézte a Telex.

Arról, hogy milyen folytatást vár: "Azt gondolom, nem tehetnek más, mint hogy tanúként több kormánytagot megidéznek, sőt én azt mondom, hogy nem tehetik meg, hogy a miniszterelnököt ne idézzék meg tanúként. Nyilvánvalóan jóval több dologról van neki tudomása, mint amiről a volt feleségemnek és nekem tudomásom volt” – mondta az ügyvéd.

Azt is említette, hogy kapott egy újabb idézést a Központi Nyomozó Főügyészségtől, azt azonban nem tudja, hogy milyen ügyben és azt sem, hogy tanúként vagy vádlottként akarják meghallgatni.

Számos kérdést kapott Varga Judit mai állításaival kapcsolatban – miszerint rendszeresen bántalmazta őt és a hangfelvétel is a "terrorizálása" következtében készült el. Magyar hazugságnak nevezte az állításokat és sokat beszélt arról is, hogy a propaganda a lejáratásán dolgozik, Varga bejegyzése is ennek a része.

Magyar Péter ígéretéhez híven kedd reggel közzétette a Facebook-oldalán azt a hangfelvételt, amelyen akkori feleségével folytatott otthoni beszélgetése hallható. Varga Judit ezen még miniszterként beszél neki arról, hogy Rogán Antalék átnézték a Völner-Schadl-ügy nyomozati dokumentumait, és abból " magukat kihúzatták". Ezt úgy érték el, hogy Rogánék javasolták az ügyészségnek, hogy “mit kellene kihúzni” a nyomozati iratokból – derült ki a volt igazságügyi miniszter szavaiból, ugyanakkor hozzátette, “de azt nem mind tartották be” – mármint az ügyészek. Arról is beszélt, hogy az egész – utalva az elindult eljárásokra – azért történhetett meg, mert Polt Péter legfőbb ügyész nem ura a helyzetnek az ügyészségen belül.

Bárándy Gergely, jogi szakértő a Klubrádiónak azt mondta a bizonyítékról, hogy abból nem derül ki, hogy pontosan kik azok a személyek, akik elkövethették a bűncselekményt, szerinte ezt egy eljárásban kell felderíteni. Az ügyvéd úgy véli, hogy Varga Juditot meg kell hallgatni tanúként, és nem csak ebben az ügyben, hanem a Schadl-Völner ügyben is.

A hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után Varga Judit úgy reagált, volt férje nem méltó a bizalomra. Bejegyzésében verbális és fizikai erőszakkal vádolta Magyart. A konkrét hangfelvétel elkészítéséről pedig azt írta "már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan".