„Klubrádió

M1-es szakértő: önvédelmi reflex volt a szélsőjobboldali mészárlás

21/02/2020 15:00

| Szerző: Mérce/Klubrádió

Az M1 szakértője, Földi László volt hírszerző tiszt önvédelmi reflexnek nevezte a németországi Hanauban elkövetett szélsőjobboldali tömeggyilkosságot, amelynek feltételezett tettese egy 43 éves férfi, aki saját anyját is megölte és magával is végzett.

A Mérce számolt be Földi László szavairól, aki az M1-en úgy fogalmazott: „rejtett polgárháború” van Németországban, mert a dzsihadisták merényletei miatt önvédelmi reakcióra lépnek a németek. Szerinte az „önvédelmi reflex” azért alakult ki, mert a migráció „tönkretette a németek normális világát”. „A német kormány terroristát kiált, ha általa szélsőjobbnak tartott akcióról van szó, de megbocsájtó, ha bevándorlók követnek el merényleteket”.

Földi, aki az Információs Hivatal igazgatója is volt, hozzátette: „a politika nem vállal felelősséget a kialakult helyzetért, és fasisztának tartja azokat, akik azt szeretnék, hogy az élet a 2015-ös migráció előtti állapotokhoz hasonlítson, holott ők a >>normalizmus hívei<<.”

A Süddeutsche Zeitung összefoglalója szerint a hanaui merénylet áldozatai az elkövető édesanyját leszámítva mind migrációs háttérrel rendelkeznek. A támadó hátrahagyott üzeneteiből kiderül, szándékosan olyan helyszíneket szemelt ki, ahol török, illetve kurd származású embereket talál. Az áldozatok hátteréről még keveset tudni, jelenlegi tudásunk szerint 21 és 44 év közöttiek, a legnagyobb németországi kurd ernyőszervezet szerint az áldozatok közül többen kurd származású német állampolgárok voltak, Törökország német nagykövete szerint az áldozatok közt hét török állampolgár volt.

Földi László gimnáziumi és főiskolai KISZ-bizottsági vezető volt, tanári diplomájának megszerzése után a Belügyminisztérium hírszerzéséhez (III/I csoportfőnökség) került, ahol az MSZMP tagja, majd alapszervezeti titkár lett. A rendszerváltás után a hírszerzés műveleti igazgatójaként, azaz tényleges operatív tevékenységének közvetlen irányítójaként dolgozott, de 1997-ben az úgynevezett Nyírfa-ügy miatt távoznia kellett. 1998 után, a Fidesz-kormány idején Földi László a Defend őrző-védő biztonsági vállalat élére került. A kis cégből hamarosan – a Fidesz-kormány támogatásával, állami megrendelések révén – milliárdos forgalmú nagyvállalat lett – írja a Wikipedia.

A vállalat éléről 2002-ben távozott, de biztonságpolitikai szakértőként azóta is rendszeresen nyilatkozik. A 2014-es internetadó elleni tüntetést külföldről szervezett akciónak nevezte, a 2015-ös menekültválság szerinte szervezett támadás része, amely mögött amerikai érdekek is állhatnak. 2017 augusztusában Tarlós István biztonságpolitikai szakértője lett, de a főpolgármester menesztette, miután egy interjúban azt mondta, a menekülteket segítő civileket ki kell végezni, fizikailag meg kell semmisíteni, hiszen háború van. 

Címlapi kép: Földi László/Facebook