„Klubrádió
A lényeg

Kuba kifejlesztette a saját Covid-vakcináit

22/06/2021 10:11

| Szerző: Klubrádió

Kubában előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat, amely komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen – jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium.

Az engedélyezés előtt álló Abdala névre keresztelt vakcina, három adag után mutat 92,28 százalékos hatékonyságot – közölte a Twitter közösségi oldalon BioCuba állami gyógyszeripari csoport.  Az Abdala a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában van, várhatóan június végén vagy július elején kapja meg a kubai hatóságok hivatalos engedélyét.

A hírt megosztotta Twitter oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki egyben gratulált a sikerhez. Azt írta, hogy annak az országnak a tudósai, amelyet a járvány két hulláma is sújtott, minden akadályt legyőzve, két nagyon hatékony vakcinát állítottak elő: a Soberana 2-t és az Abdalát.

Néhány nappal korábban, szombaton a Finlay Vakcinák Intézete bejelentette, hogy az engedélyezés előtt álló védőoltása, a Soberana 2 hatvankét százalékos hatékonyságot mutat a háromadagos vakcina két adagjának beadását követően. Ez egy „megnyugtató” eredmény, mert számol azokkal a vírusmutánsokkal amelyek a karibi országban már elterjedtek – mondta Vicente Verez, az intézet igazgatója a helyi sajtónak. Ennek a vakcinának is hamarosan meg kell kapnia a hatósági engedélyt.

A várható engedélyezésük után ezek lesznek az első koronavírus elleni vakcinák, amelyeket Latin-Amerikában fejlesztettek ki és gyártanak.

Kubai vakcinák Fotó: twitter
 

A kubai kormány célja, hogy augusztusra a 11,2 milliós lakosság hetven százalékát, az év végére pedig a teljes lakosságot beoltják a koronavírus elleni vakcinával. Az ezen felüli mennyiség egy részét külföldre adják el, illetve felmerült az is, hogy beindítják a vakcinaturizmustAz országot erősen sújtotta a turizmus leállása. Kuba az ellene elrendelt gazdasági embargó miatt az 1980-as években kezdett el gyógyszereket kifejleszteni. Az immunizációs programban szereplő tizenhárom vakcinából nyolc helyi gyártású.

A hivatalosan közölt adatok azt mutatják, hogy az országban most zajlik a harmadik, legerősebb hullám, de ezt a hatóságok kontroll alatt tartják: az új fertőzöttek száma naponta 1000-1500 között van, naponta 10-15 haláleset történik. Eddig 1170 ember halt meg Kubában a koronavírussal összefüggésben.

(Forrás: 24.hu, Telex, MTI)