„Klubrádió
A lényeg

KSH: 287 ezer forint a nettó átlagkereset

30/07/2021 09:44

| Szerző: Klubrádió

Idén májusban 431 600 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami nettó 287 ezer forintot jelent, ez egy év alatt 8,2 százalékos emelkedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az elmúlt hónapok legszembeötlőbb változása, hogy az állami vagy önkormányzati alkalmazottak bérei átlagosan 10,6 százalékkal nőttek, a vállalkozások alkalmazottjai átlagban 6,7 százalékkal keresnek többet, mint egy éve. Ennek az oka elsősorban az, hogy az orvosok, bírók és bölcsődei dolgozók illetményét megemelték.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (755 900 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (255 100 forint).

Mivel az infláció eközben 3,9 százalékos volt az év első öt hónapjában átlagosan, január és május között 5,3 százalékkal nőtt a reálkereset.

Virovácz Péter, az IMG elemzője azt emelte ki az adatokból: miközben átlag felett emelkedtek a bérek a feldolgozóiparban, valamint a vízellátás, hulladékgazdálkodás területén,a szolgáltatószektorok túlnyomó többségében átlag közeli vagy az alatti volt a bérek emelkedésének üteme. Kivételt képez például a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazata, ahol vélhetően az újranyitást követően emelkedő munkaerőkereslet a munkaerő hiányával szembesülve jelentősen emelkedő béreket szült – írja a Hvg.