„Klubrádió
A lényeg

Kósa Lajos visszadobott egy salátatörvénybe rejtett BM-es módosítót

28/03/2024 21:10

| Szerző: Klubrádió

Döntését azzal indokolta, hogy "a közelmúlt történései azt mutatták, nem szabad kapkodva cselekedni".

A parlament Honvédelmi Bizottságának fideszes és ellenzéki képviselői egyhangú szavazással vettek le a napirendjükről salátatörvénybe rejtett belügyminisztériumi módosítót. Amely arról szólt volna, hogy Pintér Sándor újabb, kötelező képzést írhasson elő a pedagógusoknak.

A bizottság tagjai a szavazás előtt nem kaptak információt arról, hogy a rendelet milyen képzésre vonatkozna, és milyen következményekkel járna, ha valaki nem végezné el – számolt be az esetről a 444. A BM-től csupán annyit közöltek, hogy mulasztás esetén nem lehetne kirúgni a pedagógusokat. Azt már nem tudták megmondani, hogy mi lenne a pontos szankció.

A problémára az MSZP-s Harangozó Tamás fel is hívta a figyelmet. Azonban ezután Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke a pártjára állt.

Kósa azt mondta: a javaslatot szerda délután fél 5-kor kapta meg. Ugyan azt a bizottság fideszes tagjai támogatták, de a dokumentumokon még sincs ott az aláírásuk. Ráadásul a módosító oktatási témájú, így nem is a honvédelmi és rendészeti szakbizottság portfóliójába tartozik. Emiatt még azt sem látja át, hogy alkalmasak-e egyáltalán a kérdés megvitatására. Felvetődik ugyanis, hogy ez a kulturális bizottság feladata lenne.

Kósa Lajos arról beszélt, hogy a döntésért a bizottság tagjait kérik majd számon a választók, ők lesznek az újságok címlapjain. „Rajtunk csattan majd az ostor, nem a BM főosztályvezetőin. Az átlagos választópolgár még azt sem tudja, kik az államtitkárok."

A cikk szerint érezhető, hogy Kósára is hatást gyakorolt a magyar politika elmúlt 14 évének leghektikusabb két hónapja, ugyanis azt javasolta a bizottságnak: vegyék le a napirendről a javaslatot. Döntését azzal indokolta, hogy „a közelmúlt történései azt mutatták, nem szabad kapkodva cselekedni”.

A NER törvényalkotási rutinjához szokott ellenzéki képviselők Kósa lépésén láthatóan meg is lepődtek. A javaslatot végül egyhangú szavazással vették le a napirendről: Kósa, és a mihazánkos Novák Előd mellett a többi fideszes is megszavazta.