„Klubrádió
A lényeg

Koronavírus: biztonsági intézkedések több magyar egyetemen

3/02/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

Óvintézkedéseket vezettek be több magyar felsőoktatási intézményben a koronavírus-járvány megelőzésére. 

Kérdőív kitöltéséhez köti a tantárgyak felvételét itthon a Budapesti Corvinus Egyetem azoknál a tanulóknál, akik az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány által érintett, elsősorban távol-keleti régiókban jártak – erősítette meg az oktatási intézmény. Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy azok a hallgatók, akik Kínában jártak, ugyanúgy felvehetik a tárgyaikat, de a tárgyfelvétel előtt ki kell tölteniük az utazásaikról szóló kérdéssort.

Mindeközben fokozott biztonsági intézkedéseket vezet be a koronavírus terjedése miatt a Semmelweis Egyetem is. Az intézmény által hétfőn kiadott belső tájékoztatás szerint felkészültek a fertőzéssel érintett területről érkező hallgatók fogadására. Azoknak a hallgatóknak, akik Távol-Keleten jártak az elmúlt 3 hétben, szintén kérdőívet kell kitölteniük, illetve tájékoztatást kapnak a betegségről és a teendőkről abban az esetben, ha a tüneteket saját magukon tapasztalják. 

A Klubrádió információi szerint azt, akinél felmerül, hogy vírushordozó lehet, kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja az egyetem – még akkor is, ha tünetmentes. Amennyiben a betegség konkrét tüneteit tapasztalják, az érintett tanulókat az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba viszik.

Magyarországon eddig senkinél nem mutatták ki a vírust. Vasárnap este hét magyar állampolgár tért haza  a koronavírus  gócpontjának számító kínai Hupej tartományból, tünetmentesek, de két hétig karanténban kell maradniuk.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy amennyiben valakiről kiderül a kérdőív alapján, hogy a Távol-Keleten járt, az jár-e valamilyen következménnyel.

A koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések megválaszolására a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat ( 06-80-277-455, 06-80-277-456) hozott létre.

Az Index összefoglalója szerint eddig legalább 362 halálos áldozata van a kínai koronavírus-járványnak. Fertőzötteket már 25 országban regisztráltak – Kínában 17 300-at, külföldön több mint százat –, és a Fülöp-szigeteken életét vesztette az első Kínán kívüli áldozat – igaz, ő is kínai volt, aki a járvány központjából, az 56 milliós Hupej tartomány fővárosából, Vuhanból érkezett. A 44 éves férfi a fiatalabbak között van, a halálos áldozatok eddigi átlagéletkora 55 év.

Koronavírus - Budapesten vannak a Vuhanból elhozott magyarok
 
A koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazatérő magyarok Budapestre érkeznek a Magyar Honvédség repülőgépével 2020. február 2-án. Forrás: HM/MTI
 
A lényeg/Egyetemi korlátozások a koronavírus miatt
2020. február 03., hétfő 13.30