„Klubrádió
A lényeg

KKM: Mentőakciót indít a kormány az Afganisztánban rekedtek kimentésére

18/08/2021 12:31

| Szerző: Klubrádió

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Magyar Levente – Szijjártó Péter szabadsága miatt – tartott tájékoztatót az afgán helyzettel kapcsolatban. Szerinte a magyarok kimentésének szervezése folyamatban van, sőt, önálló magyar akcióra is lehet számítani, de erről biztonsági okokból részleteket nem árult el.

"Egyedül a tálibokon múlik, hogy ki tudják-e menekíteni az állampolgáraikat a NATO-tagországok" – idézte Magyar Leventét a hvg.hu. A –Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, szerda délelőtt sajtótájékoztatón számolt be az afganisztáni fejleményekről.

„Azon tálibok jó indulatára vagyunk utalva, akik ellen 20 éve háborúzunk” – tette hozzá.

Az államtitkár biztonsági okokra hivatkozva nem árulta el, hány magyar állampolgár lehet még Afganisztán területén.

Az Afganisztánban tartózkodó magyarokról beszélve az államtitkár pontos számot nem mondott, hányan vannak az országban. "Van tétje annak, hogy milyen információkat adunk ki" – fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Magyar szerint a magyarok kimentésének szervezése folyamatban van, sőt, önálló magyar akcióra is lehet számítani, de erről biztonsági okokból részleteket nem árult el. Messze nem az a nagyságrend, mint amikor a Covid miatt hoztak haza magyar állampolgárokat – mondta.

A pápai szállítógépekről is beszélt (amelyek közül egy kedd este elment Afganisztánba), de nem adott róla pontos információt, csak annyit, hogy dolgoznak. Ezek a gépek nem a Magyar Honvédségnek, hanem a NATO-nak vannak alárendelve Magyar szerint.

Az államtitkár ezek után a magyar kormány számára kedves témára, a migrációra terelte a szót, mondván egy migrációs hullám fog elindulni Afganisztán felől. Ez azonban Magyar szerint nem jelenti azt, hogy Magyarország megnyitja a kapuit, nem fogják megnyitni a déli határzárat. Annak ellenére sem, hogy a NATO-tagországok részéről "nyomás volt a kormányon", hogy vegyen részt az afgán menekültek befogadásában – tette hozzá. Egy olyan csoport van, akik esetében kivételt tesznek, akik a magyar csapatokat segítették Afganisztánban. Azt mondta, ők a magyar katonák bajtársai voltak, nekik és a közvetlen családtagjaiknak segítséget nyújtanak. Azt azonban nem tudta megmondani, hányat tudnak kimenekíteni az országból.

Az EU külügyminiszteri tanácsüléséről is beszélt. Szerinte a tárgyalásoknak kiábrándító lett az eredménye, "bénultan néznek" egy ilyen fontos eseményt. Mint mondta, másodhegedűsként voltunk jelen végig Afganisztánban, ahelyett, hogy időben megtettük volna a kellő lépéseket.

Van több segélyszervezet is Afganisztánban, most mérik fel, ők mennyien vannak, illetve hogyan tudják hazahozni őket.

Arra a kérdésre, hogy terroristának tartják-e a tálibokat, nem adott egyenes választ az államtitkár. "Mi azt gondoljuk, hogy a tálibok fokozódó biztonsági kockázatot jelentenek a világban" – fogalmazott ezzel kapcsolatban, hozzátéve, hogy egyelőre nem akarják definiálni, hova sorolják őket.

Szijjártó Péter külügyminiszter egyébként szabadságon van.