„Klubrádió
A lényeg

Kilométerenként 40 milliárdba kerülhet az M0-s új szakasza

19/01/2022 15:24

| Szerző: Klubrádió

Nyolc kilométeres szakaszt tervez építtetni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A bonyolult, alagutakat is magábanfoglaló kiegészítő szakasz várhatóan több mint 40 milliárd forintba kerül kilométerenként.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az uniós közbeszerzési közlönyben kedden közzétette M0-s autóút északi szektorának tervezéséről szóló ajánlati felhívást – írja a Magyar Építők.

A kiírás szerint a tervező feladata M0-s autóút északi szektorán, a 11-es és a 10-es főutak közötti szakasz kiviteli- és tender tervdokumentációjának elkészítése, és az építéshez szükséges engedélyek beszerzése.

A NIF Zrt. kiírása szerint a 2x2 sáv, leállósávos, fizikai elválasztással kialakítandó főpálya hossza 8 kilométer. Az útvonal egy 2 kilométer és egy 3,2 kilométer hosszú alagútpárban vezet.

A várható költségekkel kapcsolatban Zsilák-Makra András, a Dömper Kft. projektvezetője azt mondta:

"Várható, hogy a jelenleg tervezés alatt álló, de a következő években esedékessé váló, a főváros északi agglomerációjában a 10-es számú és a 11-es számú főutak összekötését biztosító alig 8 kilométer hosszú M0-s körgyűrű új szakasza, a maga bonyolult csomópontjaival, szinte a teljes szakaszt lefedő 2x3 sávos összesen 5,2 kilométer hosszú alagút szükségességével, bizonyára 40 milliárd forint feletti kilométeráron fog versenybe szállni."