„Köszönjük,
A lényeg

Két, Koszovóban megsérült magyar katona is protézist kapott

6/12/2023 14:41

| Szerző: Klubrádió

A vezérkari főnök több hónap után megerősítette a hvg.hu információját arról, hogy két, Koszovóban megsérült magyar katonának is amputálni kellett a lábát. Böröndi Gábor közlése szerint mindketten művégtagot kaptak és visszatértek a szolgálatba.

Főleg a most zárult nagy nemzetközi hadgyakorlatról, a honvédségi toborzókampányról, a külföldi katonai missziókról és a honvédséghez érkező új technikai eszközök beszerzéséről szóló interjút adott a kormánypárti Magyar Nemzetnek a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

Az interjúból a hvg.hu azt emelte ki, hogy Böröndi Gábor vezérezredes kapott egy kérdést a május 29-i, koszovói támadásban megsérült magyar KFOR-katonák állapotáról, és elismert egy hivatalosan eddig elhallgatott tényt is, amiről éppen a portál írt szeptemberben: a hivatalosan bevallott eggyel szemben két sérült katona lábát is amputálni kellett.

Böröndi ugyanis azt mondta a sérültekről az interjúban: a 27 sérült többsége felépült, “de sajnos két bajtársunknak amputálni kellett a lábát”. Hozzátette: "Művégtagot kaptak, rehabilitáción estek át és visszakerültek eredeti beosztásukba: egyikük szakaszparancsnok, másikuk híradó altiszt".

A vezérkari főnök beismerése annyiban új, hogy a hvg.hu korábbi cikkéig hivatalosan csak egy végtagamputációról lehetett tudni. Vagyis arról sem, hogy egy katonának a lábát kellett amputálni, arról pedig pláne nem, hogy kettőét.

Május 29-én a koszovói Zvecsanban szerbek támadtak rá a többségében magyar KFOR-katonákra, kellemetlen helyzetbe hozva a magyar kormányzatot, amely szövetségesként és barátként beszél Aleksandar Vucic elnök Szerbiájáról, így nem meglepő, hogy a szerbeket nem is említették itthon az eset után.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Georgi Licovszki)