„Vásároljon

Kásler Miklós főtanácsadója etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor egyik nyilatkozata miatt

16/04/2021 12:59

| Szerző: Klubrádió

Kásler tanácsadója megvizsgáltatná Zacher nyilatkozatát, aki arról beszélt, Orbánnak el kell számolnia a halottakkal, és be kellene engedni a sajtót a kórházakba.

Kollár Lajos professzor a szaktárca emailcíméről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte: ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a Szabad Európa rádióban mondott – írja a Népszava.

A portál megjegyzi, a tanácsadó testület elnökének kérése azért is szokatlan, mert az általa megszólított szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni. Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaira próbált nyomást gyakorolni.

Zacher Gábor toxikológus és Lendvai Zoltán plébános kapta MTI Fotó: Mohai Balázs
 

A Népszava úgy tudja: több szakmai tagozat vezetője a kérést elhárította azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. Zacher a Népszavának annyit mondott: van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

A toxikológus, aki jelenleg a hatvani kórházban dolgozik a Szabad Európa Szelfi című podcastjában többek között arról beszélt, hogy:

- Már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőre.

- Mielőtt lélegeztetőgépre tenné a beteget, ismerteti vele a CT- és laboreredményeket, valamint azt, hogy a maszk sem elég a stabil légzéshez.

- Senkinek nem ígéri, hogy meggyógyítja, de azt igen, hogy mindent megtesz érte.

- A betegek gyakran azt kérdezik, hogy ugye nem fognak meghalni, vagy hogy ugye meg fogják menteni őket; „van, akinek ez tényleg az utolsó mondata”.

- Megesett, hogy döntenie kellett, ki maradjon életben.

- Orbán Viktor számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba!

(Forrás: 24.hu, 444.hu, nepszava.hu)