Karácsony: Tegyék közzé a kínai oltással oltottak ellenanyagtesztjeinek eredményét

9/06/2021 18:56

| Szerző: Klubrádió

Levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek Karácsony Gergely. A főpolgármester azt szeretné elérni, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Sinopharmmal oltottak ellenanyagtesztjeinek eredményét. Egyúttal a harmadik oltás felvételének biztosítását is kezdeményezte szerdán a miniszterelnöknél.

Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz Karácsony Gergely főpolgármester, amelyben azt kéri a miniszterelnöktől, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a Sinopharm vakcinával oltottak laboratóriumi ellenanyagtesztek eredményeit, és biztosítson a kormány ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget minden kínai vakcinával oltottnak.

A főpolgármester a harmadik oltás felvételének biztosítását is kezdeményezte szerdán a miniszterelnöknél – írja a Telex.

A budapesti főpolgármester bejegyzésében arról írt, hogy az elmúlt napokban több kínai oltással oltott embertől is kapott segélykérő levelet és megkeresést. Megkereste Karácsony Gergelyt az az immár több mint 3 ezer főt számláló csoport is, amelyben azok osztják meg egymás között tapasztalatikat, akik maguk, vagy akiknek hozzátartozóik Sinopharm-vakcinát kaptak, ám az ellenanyag-vizsgálatok negatív eredményt mutattak, vagyis a védettség az oltás ellenére sem alakult ki náluk.

Utóbbi csoport képviselőivel kedden személyesen is találkozott, ezután döntött amellett, hogy levelet ír a miniszterelnöknek. A levélben három kezdeményezést fogalmazott meg:

1. A találgatások elkerülése és a tisztánlátás érdekében kezdeményeztem, hogy a miniszterelnök intézkedjen annak érdekében, hogy az Operatív Törzs az EESZT adatai alapján haladéktalanul hozza nyilvánosságra, hogy az egyes oltások esetében a második oltás utáni tizennegyedik napot követően vénás vérből végzett, laboratóriumi ellenanyagtesztek korcsoportonként összesítve milyen eredményt adtak.

2. Amennyiben ezen adatok azt támasztják alá, hogy bizonyos oltások esetében egyes korcsoportokban nem termelődik megfelelő mennyiségű ellenanyag az emberi szervezetben, akkor mihamarabb gondoskodjon az érintett oltotti kör adott korcsoportja számára ingyenesen hozzáférhető ellenanyag-tesztelésről.

3. A kormány azok esetében, akiknél nem alakult ki a megfelelő védettség, gondoskodjon – más országok gyakorlatának megfelelően – egy harmadik oltás vételezésének lehetőségéről.

Hozzátette, hogy a Fővárosi Önkormányzat mindenben felajánlotta együttműködését. Amennyiben viszont a kormány belátható időn belül nem intézkedik az ingyenes ellenanyag-tesztelés lehetőségéről, Budapest a saját lehetőségeihez mérten megteszi a szükséges lépéseket.