„Köszönjük
A lényeg

Karácsony: Egy megnyugtató megoldás van, meg kell ismételni a választást

13/06/2024 16:06

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A főpolgármesterhez eljutott információk szerint helyben nyitották fel az urnákat, ahelyett, hogy elszállították volna a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ráadásul nem mindenhol voltak megfelelően kötegelve az érvénytelen szavazatok.

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, a hozzájuk eljutott információk alapján a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be az érvénytelennek minősített szavazólapok újraszámolásához, hanem arra szólította fel a helyi választási irodák vezetőit, hogy bontsák fel ezeket az urnákat és csak az érvénytelen szavazatokat juttassák el ide. „Ez egy súlyos hiba és nagyon nehéz nem politikai szándékot felfedezni ebben” – idézte Karácsonyt a 24.hu. A főpolgármester szerint statáriális döntést hozott a Nemzeti Választási Bizottság. 

További probléma az, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogy ha bárki hozzányúl ezekhez a szavazatokhoz, az világos és egyértelmű legyen, ám azt hallják a választási irodáktól, hogy ez a kötegezés nem valósult meg, a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat.

Mindez beárnyékolja az újraszámlálásba vetett bizalmat, márpedig bizalom nélkül nem vezetheti senki a fővárost. Karácsony csak egy esetet tud elképzelni, amellyel nem futnak jogértelmezési vitákba, ha megismétlik a választást egész Budapesten. Attól függetlenül, hogy az újraszámolás után ki lesz a győztes Karácsony ezt fogja kezdeményezni.

A jelenlegi főpolgármester pénteken 6 órára az Alkotmány utcába, a Nemzeti Választási Iroda elé hívta azokat, akik egyetértenek a választás megismétlésével.