„Klubrádió
A lényeg

Júliustól bolti pénztáraknál is felvehetünk készpénzt

7/06/2023 17:40

| Szerző: Klubrádió

Formabontó módon növelné a kormány a készpénzfelvételi lehetőségeket, ugyanis részben a boltokra bízná a dolgot – írja az e heti HVG a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata alapján, amely szerint július elsejétől vásárláskor készpénzt is fel lehet majd venni a bolti kasszából.

A „cashback”-nek is nevezett tranzakció során bankkártyás fizetés esetén a pénztáros annyival nagyobb összeget üt majd be a bankkártyaterminálba, amennyi készpénzt felvenne a vásárló, a különbözetet pedig a pénztárgépből fizeti majd ki. A lehetőséggel havonta legfeljebb negyvenezer forintot vehetünk fel ingyenesen, a további felvétel ugyanúgy – és várhatóan ugyanannyi – többletköltséggel jár majd, mint az ATM-es tranzakciók.

A bankok részéről ugyan kötelező lesz megteremteni a tranzakció feltételeit (amelynek költségei várhatóan teljes egészben a pénzintézeteket terhelik majd), de vannak olyan bolttípusok, amelyeknek nem muszáj bevezetniük a szolgáltatást, és olyan üzletlánc is van, amely már jelezte a HVG-nek, hogy nem kívánják azt bevezetni.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)