„Köszönjük
A lényeg

Irán megszünteti az erkölcsrendészetet

4/12/2022 11:15

Dzsafar Montazeri iráni főügyész bejelentette, az illetékes hatóságok megszüntették az erkölcsrendészetet, melynek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz.

Az MTI osztotta meg az AFP hírét, mely az Isna félhivatalos iráni hírügynökség vasárnapi beszámolójára hivatkozott. Eszerint Montazeri főügyész még szombaton este azt nyilatkozta Kum városában, a síita vallás legszentebb helyén, hogy az erkölcsrendészetnek nincs köze az igazságszolgáltatáshoz, és azok szüntették meg, akik létrehozták.

Iránban hosszú hónapok óta országos szintű tiltakozáshullám van amiatt, hogy Mahsa Amini huszonkét éves, kurd származású nőt az erkölcsrendőrség őrizetbe vett nem megfelelő kendőhasználat miatt, és a fiatal nő az őrizetben életét vesztette ismeretlen okok miatt, valószínűsíthetően rendőri bántalmazás áldozata lett. A harmadik hónapja tartó tiltakozásoknak már egyes hírek szerint legalább 300 áldozata van, és sokakat be is börtönöztek.

Hogy a főügyész szavait pontosan hogyan kell értelmezni, még kérdéses, egyelőre sokan kételkednek a bejelentésben. Az biztos, hogy a hidzsáb viseletét felül akarja vizsgálni Irán, 15 napon belül várható erről döntés. Hogy ez mit jelent, még kérdéses, egyesek szerint a kínai társadalmi rangsorolási rendszerhez hasonló tervekről is lehet szó.