„Klubrádió
A lényeg

Horvát levéltár: Orbán úr nyilvánvalóan eltévedt

11/05/2022 17:56

| Szerző: Klubrádió

A horvát levéltár a Telex beszámolója szerint a Facebookon azt írta, Magyarországnak "senki nem vehette el a tengerét, mert nem is volt neki", Rijeka nem tartozott Magyarországhoz, hanem az úgynevezett a rijekai provizórium irányítása alatt állt. "Orbán úr nyilvánvalóan eltévedt a történelem egy ‘villanásában’, amely láthatóan nem világos számára” – írják. 

Beszállt a Horvát Állami Levéltár is abba a diplomáciai ütésváltásba, amely Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjúja után kezdődött. Ebben a miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarországnak is lennének tengerei, „ha nem vették volna el őket”.

A magyar tengeres kijelentés okozott némi zavart a magyar-horvát kapcsolatokban, kedden a horvát külügy bekérette a zágrábi magyar nagykövetet. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítésért felelős államtitkára a Facebookon erre azt írta, hogy a horvát külügy valamit félreértett, hiszen a miniszterelnök egy történelmi tényt említett.

Ezzel még nincs vége az ügynek, szerdán ugyanis beszállt a diskurzusba a Horvát Állami Levéltár is, részletesen kifejtve, állásításuk szerint miért nincs igaza Orbánnak.

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt héten kijelentette, hogy országának nem okozna gondot az orosz olajembargó, ha ‘nem vették volna el a tengerét’. Orbán úr nyilvánvalóan eltévedt a történelem egy ‘villanásában’, amely láthatóan nem világos számára” – írják közleményükben. Majd úgy folytatják:

„Az ő országának ugyanis senki nem vehette el a tengerét, mert nem is volt neki. Még ama történelmi ‘villanás’ idején sem tartozott Magyarországhoz Rijeka (amivel Orbán nyilvánvalóan nincs tisztában), hanem a rijekai provizórium irányítása alatt állt. Mivel Rijeka kérdése a horvát-magyar kiegyezés után sem rendeződött (lásd: ún. Rijekai csatolmány), a horvát parlament 1870. július 20-án elfogadta ezt az állapotot (ez volt az ún. ideiglenes állapot vagy ”provizórium„) azzal a feltétellel, hogy ez ideiglenes legyen, és ezt 1870 július 28-29-én az uralkodó is megerősítette. E döntés értelmében a város és a rijekai járás egyaránt az ún. ‘Rijeka és a horvát-magyar tengermellék’ kormányzója vezetése alatt állt, amelyet minden esetben az elnök javaslata alapján a király nevezett ki.”

A levéltár végül azt tanácsolja Orbánnak, mindennek utánanézhet náluk, a dokumentumokat a horvát levéltár őrzi.

(Kiemelt kép: A Fidesz elnökségi ülése Nagy-Magyarország-térkép előtt, forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)