„Klubrádió
A lényeg

Horogkeresztet fújtak a Frankel Leó úti zsinagóga falára

14/08/2022 12:32

| Szerző: Klubrádió

A Frankel Leó úti zsinagóga falára valaki(k) horogkeresztet festettek péntek este, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel – írja a Facebookon Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere vasárnap.

A polgármester hozzátette, a II. kerületi önkormányzat minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek. „Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak” – olvasható a posztban.

Őrsi szerint a környéken rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. Nemrég a közeli Zsigmond téren észleltek egy melegellenes firkát, azt fél órán belül eltávolították és feljelentést tettek. Most is azonnal lefestjük a horogkeresztet – írta.

A hvg.hu megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot az üggyel kapcsolatban. Válaszukban közölték: a zsinagóga biztonsági őrei tettek bejelentést arról, hogy valaki az épület falára horogkeresztet festett, majd később a liftben is találtak festékkel fújt jelzéseket.  

A rendőrség önkényuralmi jelkép használata vétség miatt indított eljárást ismeretlen személlyel szemben. Az ügyben válaszadásunkig gyanúsítotti kihallgatás nem történt – írták. Az önkényuralmi jelképet az eset után lemosták.

(Kiemelt kép: Őrsi Gergely / Facebook)