„Klubrádió
A lényeg

Hétpárti egyeztetést kérnek az ellenzéki pártok

21/03/2020 17:15

| Szerző: Klubrádió

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatról.

Az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a "felhatalmazási törvényről". A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

Vadai Ágnes a DK alelnöke  azt mondta a Klubrádiónak,hogy a párt döntéshozó testületei  a következő napokban üléseznek.

2020. március 21. A lényeg-részlet (2020.03.21. Vadai Ágnes-interjú)
00:57
00:00

Ebben a formában a Párbeszéd biztosan nem fogja támogatni és megszavazni a kormány javaslatát – mondta Szabó Tímea, az ellenzéki párt frakcióvezetője a Klubrádiónak. Szabó Tímea azt is elmondta, nincs olyan ország Európában, ahol a kormány ilyen szintű, kontroll nélküli felhatalmazást kért volna a parlamenttől. A magyar alaptörvény szerint még háborús helyzetben sem illeti meg a kormányt az a jogkör, amit most kér magának. Reméli, hogy a kabinet észhez tér, és nem fogja ilyen formában benyújtani a javaslatot.

2020. március 21. A lényeg-részlet (2020.03.21. Szabó Tímea-interjú)
00:49
00:00