„Klubrádió
A lényeg

Három éve nem haladnak Babócsán az iskola felújításával

10/08/2022 14:36

Három éve képtelenek befejezni a Somogy megyei Babócsa általános iskolájának a felújítását, írja a Népszava, ami szerint a gyerekek zöme már átiratkozott máshova, és alig tízen jelentkeztek elsősnek az idén.

 
Illusztráció 
 

 

A 2019 nyarán kezdődött rekonstrukció tervei szerint 2020 őszén már itt kellett volna a diákoknak tanulniuk, de a lap szerint a munka negyedénél tartanak. A Kaposvári Tankerület 1,1 milliárd forintba kerülő felújítását az APM Construct Kft. nyerte meg.

A Népszava szerint 2020 októberében felmondták vele a szerződést, és az ügy a bíróságra került.

Új pályázatot írtak ki, de közben a költségek elszálltak, ezért a kormány az áprilisi választások előtt újabb 734 milliót biztosított a felújítás befejezésére. A barcsi HM-Bau Kft. nyerte meg a felújítást azzal, hogy novemberre megtörténhet a műszaki átadás. Ez azonban már biztosan nem fog megtörténni, mert a lap szerint a cég levonult a területről, miután elszámolási vitába került a tankerülettel.

A tankerület azt írta a Népszavának, hogy 274 millió forint előleget biztosítottak, jelenleg azt vizsgálják, hogy a kivitelező elérte-e a 25 százalékos készültségi szintet, és arra készülnek, hogy legkésőbb a 2022-23-as tanév második félévében a babócsai diákok a megszépült, modern iskolaépületben kezdik meg tanulmányaikat. Jáger Gábor, a helyi polgármester azt mondta, neki nincs ráhatása a beruházásra, de bosszúsak, mert az iskola késlekedése miatt az óvodát sem tudják felújítani, ugyanis nincs hová kiköltöztetni a kicsiket. Patikát sem tudtak nyitni, mert a gyógyszertár épületében az alsósok tanulnak éppen.