„Klubrádió
A lényeg

Ha Afrikába nem megy vakcina, az új mutációk keltetője lesz

6/12/2021 08:54

| Szerző: Klubrádió

A Mo Ibrahim Foundation jelentése szerint szélsőséges vakcina-diszkrimináció sújtja Afrikát, noha a földrésznek csak akkor van esélye felülkerekedni a koronavírus-járványon, ha a lakosság 70 százalékát a jövő év végéig sikerül beoltani. Az omikron variáns dél-afrikai észlelése is azt mutatja, hogy az alacsony átoltottság miatt alakulhatnak ki újabb mutációk, amelyek aztán olyan térségekre is átterjedhetnek, ahol többen vannak az oltottak.

A világ legfejlettebb hét országban már a lakosság csaknem 70 százaléka kapott védőoltást, míg Afrikában csak minden tizenötödik (7%) ember kapta meg a vakcinát. „Alapítványunk és más afrikai hangok is a válság kezdete óta hangoztatják, hogy a beoltatlan Afrika tökéletes keltető lehet a variánsok számára. Csak az egész világ beoltása jelenthet kiutat” ” – mondta Mo Ibrahim, az alapítvány milliárdos szudáni alapító-elnöke.

Az oltási kampány kezdetén a fejlett országok az oltóanyagok jelentős hányadát maguknak foglalták le, így a fejlődő világ számára létrehozott Covax-kezdeményezés lassan indult. Az elmúlt hónapokban az afrikai oltási kampányok is lendületet vettek. (MTI)