„Támogassa
A lényeg

Gyengébb fizetésekkel lehetetlenítik el a gimnáziumokat

31/08/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió

A kormány kitalálta a módját annak, hogy tanárok közötti iskolánként más-más fizetéseket adjon. A Hvg összesítése szerint a szakképzésben tanítók akár 80-100 ezer forinttal is többet vihetnek haza hó elején, mint a gimnáziumi kollégáik.

A szakképzésben dolgozó tanárok tavaly kaptak béremelést, egyéni béralkut is köthetnek, míg az állami gimnáziumokban erre nincs lehetőség, mivel a bértábla határozza meg, hogy melyik tanár mennyi fizetést kap. Egy példát is hoz a Hvg: egy kőműves szakmunkás nettó 300 ezer forintot keres szakoktatóként, annyit, mint egy egyetemi végzettséggel rendelkező, 20 éve dolgozó gimnáziumi mestertanár.

A szakképzésben csak heti 22 órát kell tanítani, a gimnáziumokban jóval többet. Mindezek annyira kedvező munkafeltételek, hogy megkezdődött a gimnáziumokból az elvándorlás.

 
Oktatás, tanulás
 

Azért tudnak más fizetést adni, mert "a finanszírozását és fenntartását tekintve is alaposan szétszabdalt a magyar iskolarendszerben a kevés tanárért egyre elkeseredettebben küzdenek a Klebelsberg Központhoz, illetve az állami tankerületekhez tartozó középiskolák a jobban támogatott ITM-es iskolákkal".

A gimnáziumoktól a közismereti tárgyakat és idegen nyelvet tanító pedagógusokat csábítják a technikumok és a szakközépiskolák a leginkább. "Noha mindkét iskolatípust az állam finanszírozza, az egyiket az Emberi Erőforrások Minisztériumán (a tankerületi központokon), másikat az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (szakképzési centrumokon) keresztül, de a tanári béreket és munkaterheket tekintve közel sem ugyanolyan mértékben".

A lap szerint főleg a természettudományos szakokon a tanárhiány már olyan súlyos, hogy nem is eltakarható, más szakokon még különböző trükkökkel – helyettesítések elrendelése, óraadók alkalmazása, áttanítás – egy darabig talán még elfedhető a tanárhiány. Jelenleg 12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.