„Támogassa
A lényeg

Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma egy hónap alatt

6/11/2023 09:10

| Szerző: Klubrádió

Franciaországban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak október 7-e, az Izrael elleni terrortámadása óta – közölte a francia kormány.

"Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt" – jelentette ki a francia belügyminiszter a  a France 2 közszolgálati televízió híradójában. Gérald Darmanin hozzátette, a 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok. A múlt héten a párizsi házak falára festett Dávid-csillagokat illetően a rendőrség vezetője ügy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest "atipikus esetről", "egy összehangolt akcióról" van szó, amelyet "úgy tűnik, hogy egy elkövetői csoport hajtott végre". Elmondása szerint mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, "időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem".

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, illetve muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

Izraeli-Palesztin konfliktus - Franciaország
 
Izraeli-Palesztin konfliktus - Franciaország
 
Párizs, 2023. november 4. Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Fotó: Aurelien Morissard / MTI/AP/Aurelien Morissard