„Klubrádió
A lényeg

Feltételeket szab a kormány az uniós helyreállítási pénzhez

24/07/2021 16:15

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyzésével a kormányhatározat, melynek lényege, hogy a helyreállítási tervet csak akkor kezdik meg, ha olyan feltételeket szab az Európai Bizottság, amelyeket más tagállamokkal szemben is elvár.

Eszerint a helyreállítási terv keretében a Magyarországnak járó összegek csak akkor fogadhatók el,ha az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak, ezzel eleget téve a kettős mérce tilalmának.

Továbbá a határozat kimondja, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikkében rögzítetteket, miszerint „a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban. Továbbá az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke szerinti, nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák." A kormány ezenfelül azt is elfogadta, hogy a gazdaság újraindítása szempontjából hazánk helyreállítási tervének végrehajtása kiemelt kormányzati célnak minősül.

Ennek jegyében felszólították az érintett minisztereket, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg azoknak az intézkedéseknek a végrehajtását, amelyek Magyarország helyreállítási és ellenálló képességi tervéhez kapcsolódnak. A határozat arra is kötelezte a pénzügyminisztert, hogy hozza létre a Nemzeti Helyreállítási Alapot, és intézkedjen a finanszírozása érdekében is.