„Köszönjük,
A lényeg

Felfüggesztették a kajakedzőt, aki Kozák Danuta szerint zaklatta és sértegette, miközben ő majdnem meztelenül feküdt egy gyúrópadon

23/05/2024 15:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok kajakozó közölte: a "munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel" nem dolgozik együtt. Csipes Ferencet felfüggesztette a kajak-kenu szövetség és sportfegyelmit indítottak ellene.

Kozák Danuta hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok kajakozó egy csütörtök reggeli Facebook-posztban verbális molesztálással vádolta meg Csipes Ferenc kajakedzőt. 

A világklasszis kajakos részletesen írt arról, hogy egyik alkalommal szinte meztelenül feküdt a gyúrópadon, amikor bejött egy edző és verbálisan molesztálni és sértegetni kezdte. Elmondása szerint Csipes Ferenc „kb. 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is.”

Majd kijelentette: „A Magyar Kajak-Kenu szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE évtizedes és a Hadügyminisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának jelenlegi asszisztálásával, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a mai naptól semmilyen formában nem áll módomban érintkezni. Illetve kérem a fent említett illetékes intézmények felelősségének kivizsgálását.”

Mióta Kozák Danuta közzétette írását, Csipest felfüggesztette a kajak-kenu szövetség és sportfegyelmit indítottak ellene. Közölték: megdöbbenve olvasták Kozák posztját, szerintük az olimpiai bajnok súlyos vádakat fogalmazott meg, amelyek indokolják az eset azonnali alapos kivizsgálását”, azt írták, az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggesztik Csipes Ferencet az edzői tevékenység alól.

Közösen reagált ugyanerre a nap folyamán a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság. „A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság Kozák Danuta közösségi média bejegyzéséből értesült az esetről, amelyet megdöbbenéssel fogadtunk, ugyanis az érintett sportoló korábban ebben az ügyben sem személyesen, sem más módon nem fordult panasszal a Sportért Felelős Államtitkársághoz, illetve a Magyar Olimpiai Bizottsághoz” – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

„A magyar sportirányítás és a MOB is elítéli a megfélemlítésnek minden formáját. Mindkét szervezet eltökélt, hogy a sportban és a sportért dolgozók számára egyaránt biztonságos körülményeket kell teremteni. A felek részéről az ajtók mindenki előtt nyitva állnak, aki bármilyen ügyben segítséget kér, vagy panaszt kíván tenni” – tették hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)