„1%
A lényeg

Az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága

7/03/2022 13:15

| Szerző: Klubrádió

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága befolyással üzérkedés bűntette miatt – derül ki a parlament oldalán hétfőn közzétett határozatból. Egy számlagyáros ügy vádlottja vallott szocialista politikusokra, Tóth mellett Horváth Csabára is. 

A mentelmi bizottság határozata itt olvaható.

Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát. Akkor azt közölték: a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereség felére tartottak igényt. „Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti” – írta az ügyészség közleményében.

Ahogy a Telex összegzi, azzal indult az ügy, hogy Fuzik Zsolt, a CBA informatikai vezetője (aki korábban a BKV informatikai igazgatója is volt) egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottjaként vallani kezdett MSZP-s politikusokra. Az atv.hu szerint Fuzik Győr-Moson-Sopron megyei főügyészségen idén januárban tett vallomása alapján gyanúsíthatták meg korrupciós bűncselekménnyel Horváth Csaba XIV. kerületi polgármestert és Tóth Csabát, Zugló országgyűlési képviselőjét.

Az ügyben Horváth Csabán és Tóth Csabán kívül Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató neve is előkerült, aki tagadta, hogy pénzt kapott volna Fuziktól, ezt abszurditásnak és aljas rágalomnak nevezte.

Tóth Csaba visszalépett az ellenzéki előválasztástól, azután, hogy ellenfele, Hadházy Ákos független parlamenti képviselő zavaros gazdasági ügyeket hozott fel vele kapcsolatban, és több párt is megvonta tőle a támogatását. Tóth akkor azt mondta, halálosan megfenyegették, ha nem száll ki a politikából. Így az MSZP-s politikus mandátumából már csak kevesebb mint egy hónap van hátra.

A parkolási ügyekről és Zugló, illetve más, jobboldali önkormányzatok szerepéről ITT írtunk bővebben.