„Klubrádió
A lényeg

Fekete államtitkár szerint ő nem lop, hanem csak kultúrkincseket mutat be

24/01/2022 08:03

| Szerző: Klubrádió

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkáráról a múlt héten kiderült, hogy szívesen dézsmálja a közgyűjteményeket. Erről Fekete maga beszélt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóján, ahol egy labdát mutatott fel, amit előzőleg  Petőfi Irodalmi Múzeumból hozott el, és ezekkel a szavakkal említette: "megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal".

Ezen a megnyitón beszédet mondott Prőhle Gergely is, aki korábban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt, aki Fekete Péternek címezve azt mondta, „ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!”.

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke ezután azt írta, hogy Fekete ellen lopás miatt feljelentést tesz. A kultúráért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, ha ezt a jobbikos komolyan gondolja, akkor ez becsületsértés. Szerinte semmit nem visz el önkényesen egy közgyűjteményből, mindent hivatalosan kikölcsönöz, majd visszaad.

Bányászati hagyományokat kutató diákoknak adtak át kerékp
 
Bányászati hagyományokat kutató diákoknak adtak át kerékp
 
Dorog, 2021. december 3. Kiss Flórián csolnoki diák, miután átvette a pályamunkájáért járó kerékpárt a bányászati hagyományok ápolásáért és a családfakutatás megismertetéséért hirdetett Ősök-bányász hősök elnevezésű pályázat díjkiosztóján Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Múzeumban 2021. december 3-án. Mögötte Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j3), mellette Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (b). MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila
 

 

Már négy éve visz a hasonló kulturális eseményekre kultúrkincseket magával, ez alatt több mint háromszáz ilyen bemutatót tartott. "A bemutatott kultúrkincseket minden eseményen örömmel várják", mondta, és szerinte mára az újságírók, a szervezők már előre kérdezik, mi lesz a mai kultúrkincs. Ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, miért pont ezen az eseményen próbált Brenner Koloman fogást találni a kultúrkincsek bemutatásán, ami ellen szerinte korábban soha senkinek nem volt kifogása. (444.hu)