„Klubrádió
A lényeg

Ez az 50 film volt a magyar mozinézők kedvence 2023-ban

16/01/2024 15:16

| Szerző: Klubrádió

Megjelent a magyar mozik forgalmának tavalyi éves összesítése: júliusi premierrel a Barbie és az Oppenheimer csatlakozott James Cameron az Avatar - A víz útja című folytatásfilmjéhez a dobogón a 2023-as év legtöbb bevételt hozó filmjeinek listáján. A magyarok közül a Semmelweis, A nemzet aranyai, és a Magyarázat mindenre fért be a TOP50-es listára.

Az Avatar második része sokáig őrizte elsőségét, majd július második felében a Barbie és az Oppenheimer berobbantak a magyar mozikba. Már a nyitóhétvégén a Barbie vette át a vezetést, majd a Nolan-film futott sokáig a mozikban. 1,354 milliárd forint a Barbie bevétele, az Oppenheimeré 1,17 milliárd míg az új Avataré 1,11 milliárd. A listát a Filmforgalmazók Egyesülete tette közzé

Blockbusterek sora szerepel a top 50-ben, mint A galaxis őrzői: 3. rész lett a negyedik, a Halálos iramban 10. lett a hatodik, az Indiana Jones és a sors tárcsája a hetedik, a John Wick: 4. felvonás lett a tizedik és a Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész lett a tizenkettedik.

13. helyre került Koltai Lajos filmje, a Semmelweis, amit november 30-án mutattak be és egy hónap alatt 160 ezer nézőt vonzott be a mozikba. 339 millió forintos bevételt szerzett a mozipénztárakban, ami a 2,3 milliárd forintos költségvetéséhez képest gyengébb teljesítmény. A nemzet aranyai a magyar dokumentumfilmek történetének legnagyobb állami támogatásából – 770 millió forintból – készült vízilabdás sportdokumetumfilmje 41. lett 169 milliós mozis bevétellel. 

A 2023-as év magyar gerilla függetlenfilmje, a Magyarázat mindenre is túllépte a 80 ezres nézőszámot, így a 42. helyet szerezte meg. 166 millió forint bevételt hozott, ami a 35 millió forintos marketing-támogatáshoz képest jónak számít. Reisz Gábor rendező a Válaszonline-nak adott interjúban októberben elmondta, mivel abban az időben elkaszálták egy másik filmtervét is, és eddigre már az elmúlt 15 év szinte összes meghatározó rendezője így járt, így nem pályázott a gyártáshoz állami támogatásra.