„Köszönjük,
A lényeg

EU: csak Szijjártó nem támogatta az orosz és belarusz termékekre kivetett büntetővámokat

30/05/2024 16:47

| Szerző: Klubrádió

Mindezt egy nappal azután, hogy a külügyminiszter – a mezőgazdaságot is érintően – Minszkben tárgyalt. 

Oroszország és az Ukrajna elleni háborúban őket segítő Fehéroroszország mezőgazdasági termékeit eddig nem sújtották szankciók. Szorosan véve ez most sem változik meg, azonban büntetővámok kivetése mellett döntöttek a tagállamok – összegzi a hvg.hu.

"A rendelet olyan szintre emeli az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra és az ezekből származó termékekre kivetett vámokat, amelyek a gyakorlatban leállítják e termékek behozatalát" – áll a jogszabályhoz fűzött indokolásban.

Ezek az intézkedések azokra a termékekre vonatkoznak, amelyeket ebből a két országból közvetve vagy közvetlenül az EU-ban akarnak értékesíteni. Nem érintik a korlátozások az EU-n keresztül más harmadik országokba irányuló tranzitokat, elismerve azt, hogy az orosz és a fehérorosz termékek szerepet játszanak a világ élelmezésében.

"Ezek az intézkedések tehát megakadályozzák az EU gabonapiacának destabilizálódását, leállítják az Ukrajna területén termelt illegálisan eltulajdonított gabona oroszországi exportját, és megakadályozzák, hogy Oroszország az EU-ba irányuló exportból származó bevételeit az Ukrajna elleni agressziós háború finanszírozására fordítsa" – fogalmazott a döntés után a soros elnökség nevében Vincent Van Peteghem belga pénzügyminiszter.

Oroszország 2023-ban mintegy 1,4 milliárd dollár értékben exportált gabonatermékeket az EU-ba. Az európai import tavaly rekordot döntött, ami 4 millió tonnát jelent, ez az EU teljes fogyasztásának 1 százaléka. A kivetett büntetővám mértéke terméktől függően vagy tonnánként 95 euró, vagy pedig az áru értékének a fele – amelyik magasabb, azt alkalmazzák.

A magyar kormányt Szijjártó Péter képviselte a kereskedelmi miniszterek tanácsülésén. A külügyminiszter az esemény szünetében, kizárólag a kormánypárti médiumoknak tartott "sajtótájékoztatóján" közölte, hogy egyetlen tagállamként Magyarország nem szavazta meg ezt a rendeletet, támogatás helyett tartózkodott, mert szerinte a kereskedelmet például a mezőgazdaság területén fenn kell tartani.

A cikkben megjegyezték: miközben az orosz és belarusz termékekkel szemben kivetett védővámmal nem ért egyet a magyar kormány, az ukrán agrárárukat nemes egyszerűséggel kitiltotta az ország területéről.

Az is érdekes az ügy szempontjából, hogy az EU döntését megelőző napon Szijjártó Péter éppen Fehéroroszországban tárgyalt, ahol a magyar-belorusz üzleti fórumon többek között ezt mondta: "Mi, magyarok nem hiszünk a szankciós politikában, a szankciós politika megbukott"