„Klubrádió

Érettségi: az 1848-as nagy szónokokról kaptak cikket a diákok

3/05/2021 09:52

| Szerző: Klubrádió

Az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők, ez alapján kell megoldaniuk tizenegy feladatot – tájékoztatott az eduline.hu.

A szövegértési feladatsor báziszövege az 1848-49-es szabadságharc nagy szónokairól szól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A szónoki beszédekből kiindulva kell a középszinten vizsgázóknak megoldaniuk a kétoldalas szöveghez kapcsolódó tizenegy feladatot.

Érettségi BudapestenFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A gyakorlati szövegalkotás és az érvelés feladatban pedig két aktuális téma közül kell választaniuk egy szakpszichológusi interjú részlete vagy egy szövegrészlet alapján.  Az első feladatsor megoldására a diákoknak 90 percük van. Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. A szövegértési feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhetnek a vizsgázók.

Az Eduline emlékeztet: Jókai Mór februárban a kötelező olvasmányokról szóló vita középpontjába került, miután Tóth Krisztina író, költő egy interjúban arról beszélt, hogy Az arany ember című regényt a nemi szerepek ábrázolása miatt kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. (Forrás: 24.hu)