„Klubrádió

Első felszállására készül a Perseverance drónja

19/04/2021 10:13

| Szerző: Klubrádió

Első alkalommal kísérel meg idegen bolygón felszállni távirányítású minihelikopter. A Perseverance drónja 3 méteres magasságba próbál felemelkedni.

A NASA megpróbál felszállni egy minihelikopterrel a Mars felszínéről hétfőn, ami az első irányított repülés lesz egy másik bolygón – írja a 444.

A tervek szerint az 1,8 kilogrammos helikopter lassan felemelkedik, majd három méteres magasságban, 30 másodpercig lebeg, aztán elfordul, mielőtt visszaereszkedik a Mars felszínére. A repülést amerikai keleti parti idő szerint hajnali 3:30-kor hajtják végre, de az adatok majd csak három órával később érik el a Földet – szemlézte a portál a Guardian cikkét.

Ha a teszt sikeres lesz, akkor a héten még kísérletezni fognak hosszabb repülésekkel, bár a helikopter akkumulátorát 4-5 napig tölteni kell a következő felszállás előtt. A repülés azért is kockázatos, mert a helikopterbe nincs önjavító rendszer szerelve, így ha valami elromlik, véget ér a küldetés.

FRISSÍTÉS:

Magyar idő szerint hajnali 11:19-kor az Ingenuity (Találékonyság) nevű drón 3 méteres magasságba emelkedett lebegett, ereszkedni kezdett, és sikerrel landolt.