„1%
A lényeg

Elrendelték a Tungsram csődeljárását

20/05/2022 15:04

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Törvényszék határozata értelmében a Tungsram fizetési haladékot kap a tartozásaira, de a csődeljárás alatt is fizetnie kell a munkabéreket, a bérjellegű egyéb juttatásokat (távolléti díj) és a végkielégítést is.

A Fővárosi Törvényszék elrendelte a Tungsram csődeljárását, ami lényegében azt jelenti, hogy a cég megkapta a csődvédelmet, amelyet a múlt héten kért. Az eljárás idejére a bíróság vagyonfelügyelőt is kijelölt. Ennek értelmében a Tungsram fizetési haladékot kap a tartozásaira, de a csődeljárás alatt is fizetnie kell a munkabéreket, a bérjellegű egyéb juttatásokat és a végkielégítést is. A Tungsram április végén közölte, hogy elbocsát 1600 dolgozót az év végéig.

A cégközlönyben megjelent csődeljárási végzés szerint „az adóst fizetési moratórium illeti meg a vele szemben a fizetési haladék kezdő időpontját megelőzően, vagy az azt követően esedékessé váló pénzkövetelések vonatkozásában”. Vagyis a Tungsram fizetési haladékot kap a tartozásaira, de a csődeljárás alatt is fizetnie kell a munkabéreket, a bérjellegű egyéb juttatásokat (távolléti díj) és a végkielégítést is – írja a Telex.

A cég korábbi közleményében az állt, hogy a vállalat most egy Reorganizációs Szervezetet állít fel, amely a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki a cég újjászervezésére.

A Tungsram április végén közölte, hogy elbocsát 1600 dolgozót az év végéig.