„Klubrádió
A lényeg

Elmarad az amerikai államcsőd?

28/05/2023 10:45

| Szerző: Klubrádió

Megállapodás született szombaton este Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök között több hónapnyi tárgyalás után, melynek eredménye az lehet, hogy elkerüli a kormány a csődöt június 1-jén.

A republikánusok többségű képviselőházat vezető Kevin McCarthy úgy fogalmazott: "Nemrég beszéltem telefonon az elnökkel. Miután hónapokig vesztegette az időt, és nem volt hajlandó tárgyalni, most egy olyan elvi megállapodásra jutottunk, amely méltó az amerikai néphez".

Ez azt jelenti, hogy a 31,4 ezer milliárd dolláros adósságplafont felfüggesztik, így pedig elkerülhető a június eleji technikai csőd állapota, amikor a közigazgatás fizetésképtelensége bekövetkezett volna. A megállapodás értelmében 2025 januárjáig tartana az adósságplafon felfüggesztése, de 2024-re és 2025-re is olyan költségvetést fogadna el az Egyesült Államok, melyben korlátozzák a kiadásokat, a covid-alapok fel nem használt részét visszavonnák és egy célzottabb, hatékonyabb támogatási rendszert építenének ki.  

Joe Biden szerint mindez egy fontos előrelépés volt, sikerült vele megvédeni a dolgozó emberek számára létfontosságú programokat, de mindenképpen egy kompromisszum, amiben engedni kellett.

A megállapodás Biden szerint jó hír az amerikai nép számára, mert "megakadályozza azt, ami katasztrofális fizetésképtelenséget eredményezhetett volna, és gazdasági recesszióhoz, a nyugdíjszámlák tönkretételéhez és munkahelyek millióinak elvesztéséhez vezetett volna".