„Klubrádió
A lényeg

Ellenzéki győzelem: Erdogan nem tudja visszavenni Isztambult

1/04/2024 06:47

| Szerző: Klubrádió

A vasárnapi törökországi önkormányzati választásokon a voksok csaknem 100 százalékának összeszámolása után elmondható, hogy Isztambul mellett a főváros Ankarában és az égei-tengeri Izmirben is ellenzéki polgármester-jelöltre szavazott a többség.

szavazatok 99,82 százalékának megszámlálása után

  • Isztambulban 51 százalékon áll Ekrem İmamoğlu (ellenfele, Recep Tayyip Erdogan elnök pártjának jelöltje, Murat Kurum 39,6 százalékon).
  • Ankarában 60,3 százalékon áll Mansur Yavaş, (Turgut Altınok 31,7 százalékon),
  • İzmirben pedig 48,9 százalékon áll Cemil Tugay (Hamza Dağ 37 százalékon).

A részvételi arány 78 százalék felett volt, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) országosan 37,7 százalékot, míg Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 35,5 százalékot ért el.

Isztambulban így sikeresen újrázhatott az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, a népszerű, 52 éves, szociáldemokrata-centrista Ekrem İmamoğlu, aki öt éve nagyon szoros versenyben nyert az uralkodó párt jelöltje, Binali Yıldırım ellen. Ezt megóvták szabálytalanságokra hivatkozva, erre İmamoğlu még nagyobb különbséggel verte ellenfelét. İmamoğlu mostani ellenfele a 47 éves Murat Kurum volt, a kormánypárt korábbi környezetvédelmi és városfejlesztési minisztere.

„Ma szavazóink nagyon fontos döntést hoztak, úgy döntöttek, új politikát szeretnének Törökországban” – jelentette ki Özgür Özel, Törökország fő ellenzéki pártjának vezetője, aki szerint a CHP történelmi eredményt ért el. A pártelnök köszönetet mondott a választóknak, amiért a történelmi jelentőségű szavazáson úgy döntöttek, hogy megváltoztatják Törökországot.

„Kedves isztambuliak, ma kinyitottátok az ajtót egy új jövő felé” – mondta Imamoğlu a CHP támogatóinak, miközben kihirdette győzelmét. „Holnaptól Törökország egy másik Törökország lesz. Kinyitottátok az ajtót a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság előtt... A szavazóurnáknál meggyújtottátok a remény lángját!” – fogalmazott.

(via Telex.hu), kiemelt képünkön Ekrem İmamoğlu, fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)