„Köszönjük
A lényeg

Elhunyt Donald Sutherland

20/06/2024 19:52

| Szerző: Klubrádió

Hosszú betegség után, 88 éves korában, Miamiban elhunyt Donald Sutherland Emmy- és Golden Globe-díjas színész. 

A kanadai színész a többi között olyan filmekben szerepelt, mint a Ne nézz vissza! vagy a Klute, de ő volt Az éhezők viadalában Snow elnök is. A világhírnevet A piszkos tizenkettő című, 1967-es filmnek köszönhette, és játszott a MASH-ben is.

Fia, Kiefer egy közleményben jelentette be apja halálát.

„Nehéz szívvel közlöm, hogy édesapám, Donald Sutherland elhunyt. Személy szerint úgy gondolom, hogy a filmtörténet egyik legfontosabb színésze. Soha nem ijedt meg egy szereptől, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett, és ennél többet nem lehet kérni.” Fia szerint jól megélt élete volt.

Az életművéért 2017-ben Oscar-díjat kapott. Akkor Whoopi Goldberg "a valaha élt legnagyobb varázslók egyikének" nevezte. Jennifer Lawrence pedig az "egyik legelkötelezettebb, legprofibb színészként" emlegette azok közül, akikkel volt alkalma együtt dolgozni.

Sutherland megköszönte az Oscar-díjat és az egykori komikus Jack Benny mondásával nevettette meg a publikumot: "Nem érdemeltem meg ezt, de köszvényem van és azt sem érdemeltem meg".

Az életműdíja mellett munkásságát egy Emmy- és két Golden Globe díjjal ismerték el.

(via 444.hu)