„Köszönjük,
A lényeg

Elfogadták a 14. EU-s szankciócsomagot az oroszokkal szemben, Magyarország nem tiltakozott

20/06/2024 15:10

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unióhoz akkreditált nagykövetek péntek reggel elfogadták az Oroszországgal szembeni 14. szankciós csomagot, amelyet a magyar kormány is támogatott – írja az EUrologus. Ezzel az EU megtiltja az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz továbbértékesítését.

Ahogy a korábbiaknak, ennek a csomagnak is az a célja, hogy csökkentse Oroszország bevételeit, amelyből a háborút tudja finanszírozni. A hírt a belga soros elnökség jelentette be az X-en. "Ez a csomag új célzott intézkedéseket biztosít, és a kiskapuk megszüntetésével maximálja a meglévő szankciók hatásait" – közölte az elnökség.

A csomag legfontosabb eleme, hogy szankciókat vezet be az Oroszországból származó cseppfolyósított földgázra (LNG), amelyből több tagállam is komoly mennyiséget vásárolt azóta, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát. A mostani tiltás nem teljes körű, ugyanis csak azokra a szállítmányokra vonatkozik, amelyeket európai vállalatok tovább akarnak értékesíteni harmadik országoknak.

A cikkben hozzáteszik: különböző okokból a magyar és a német kormány is késleltette az intézkedések elfogadását, de péntekre azonban meglett az egyetértés. Pedig még május 27-én Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja ezt a csomagot, mivel az szerinte "ellentétes Magyarország érdekeivel, mert veszélybe sodorja az energiabiztonságot".

Az EU-s országok tavaly 8,3 milliárd eurót fizettek 20 milliárd köbméter orosz LNG-ért, ami a teljes gázfogyasztás 5 százaléka. De ebből körülbelül 1,6 milliárd köbmétert használtak az EU-ban, vagyis a maradék részt érintik a szankciók. 

Ez a szankció vélhetően Oroszországnak is érzékeny veszteség lesz, mert három, még nem működő oroszországi LNG-beruházás jövőbeni termelését is érinti, az innen származó LNG-nek ezzel a döntéssel elveszett a piaca.

A szankciók elfogadásáról a végső döntést minden bizonnyal a külügyminiszter jövő heti ülésén hozzák meg – olvasható a cikkben.

(Kiemelt képünkön egy cseppfolyós földgázt (LNG) szállító tanker, a fotó illusztráció.)