„Klubrádió
A lényeg

Elérték Gázavárost az izraeli csapatok

3/11/2023 07:08

| Szerző: Klubrádió

"Hatalmas küzdelemben vagyunk. Nagyon komoly eredményeket értünk el, már Gázaváros határánál járunk. Haladunk előre. Semmi nem állíthat meg bennünket. Folytatjuk és győzni fogunk." – írta az x-en az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu.

A hadsereg főparancsnoka azt nyilatkozta, három oldalról körbekerítették Gázavárost, és már a határain belül is vannak izraeli katonák. A libanoni határon is tovább zajlottak az összecsapások csütörtökön is.

A szárazföldi hadművelet hatodik napján, csütörtökön a Hamász előőrseit, főhadiszállásait, rakétakilövő állásait és infrastruktúráját támadták – közölte egy katonai szóvivő.  A védelmi miniszter azt ígérte, hogy elérik a terrorszervezet által kiépített összes alagutat a térségben

Közben mintegy 100 humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe a rafahi átkelőnél. Ezek élelmiszert,  vizet, orvosi berendezéseket, gyógyszereket, lepedőket és ruhákat szállítottak

Az izraeli erők az északi, libanoni határnál vadászgépekkel és helikopterekkel bombázták a Hezbollah állásait, válaszul az onnan korábban indított lövésekre. Egy libanoni rakéta becsapódott a jórészt evakuált Kirját Smóne városban, ahol  tüzet okozott, két embert megsebesített.

Több száz négyzetkilométernyi földterület, rajta mintegy 40 ezer olajfa vált a lángok martalékává Libanonban az izraeli bombázások által okozott tüzektől, ami súlyos csapást mért az ország olívaolaj-termelésére – számolt be Abbász Haddzs Hasszan libanoni földművelésügyi miniszter. Napi szinten egyre több tűzeset alakul ki a két ország között húzódó határ libanoni oldalán, mióta az Irán által támogatott síita milícia, a Hezbollah és Izrael tűzharcba kezdett a múlt hónapban.