„Támogassa
A lényeg

Egyes fővárosi gimnáziumokból az érettségizők fele külföldre megy

18/10/2021 08:00

| Szerző: Klubrádió

A 2019/2020-as tanév végén az Eötvös József Gimnáziumban minden ötödik, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban pedig minden harmadik érettségiző külföldi egyetemre iratkozott be – olvasható a Hvg.hu-n, amit az oktatási szakportáltól, az Eduline-tól szemlézett. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban is 33 százaléknyi a tanulmányaikat külföldön folytató diákok aránya.

Az alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) egy év alatt nagyot nőtt a külföldön továbbtanulók aránya: 2020-ban 37%, az idén már minden második, az érettségizők 49 százaléka döntött külföldi egyetem mellett.

A BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban is hasonlóak az arányok. A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a végzősök 30-35 százaléka felvételizik sikeresen külföldi felsőoktatási intézménybe.

Az Eduline arról is ír, hogy kifejezetten sok magyar hallgató tűnik fel a legjobb brit felsőoktatási intézményekben. A 2020-as nemzetközi informatikai diákolimpia ezüstérmes csapatából ketten például Cambridge-ben, ketten az ELTE-n tanultak tovább, az idei, szintén érmeket begyűjtő indulók közül van, aki a világ 150 legjobb egyeteme között emlegetett hollandiai Catholic University of Nijmegen képzésén tanul tovább.