„Klubrádió
A lényeg

Döntött az Amerikai Legfelsőbb Bíróság: Trump nem zárható ki az előválasztásról

5/03/2024 07:10

| Szerző: Klubrádió

A döntés értelmében Colorado államban is be kell számítani a volt elnökre leadott szavazatokat.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság egyhangú döntéssel hatályon kívül helyezte a coloradói legfelsőbb bíróság döntését, amely szerint a volt elnök nem indulhatott volna a választásokon, mivel 2021. január 6-án a Capitolium ostromakor felkelési kísérletet hajtott végre volt, írja a 444.

A coloradói döntés alapját a 14. alkotmánymódosítás 3. szakaszának egy újszerű értelmezése adta, amely tiltja a felkelők számára, hogy hivatalt vállaljanak. Trump a döntés után a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezett.

Az ítélet nem tér ki arra a kérdésre, hogy vajon Trump valóban felkelést követett-e el, és hogy ha nem is az egyes államoknak, de például a kongresszusnak lenne-e lehetősége eltiltani Trumpot az indulástól. Pontosabban: A bíróság nem ment el odáig, hogy megállapítást tegyen arról, hogy Trump január 6-án valóban felkelésben vett-e részt.

A megosztott bíróság tehát a minimálisra szorítkozott, és csupán az eredeti kérdésről, Colorado jogköréről adott ki közös nyilatkozatot. A konzervatív bírák azt mondták, hogy a felkelés megállapítása túlmutatna az ügy keretein. A liberálisok szerint azonban a bíróság konzervatív többsége szinte teljesen ellehetetlenítette a felkelők felelősségre vonását.