„Támogassa
A lényeg

Dobogókőn épít turistaházat a szélsőjobbos Kitörés túra szervezője 70 millióból

25/07/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

Dömötör Csaba államtitkár szerint nem politikai, hanem szakmai alapon döntöttek a támogatásról.

Arató Gergely DK-s képviselő írásbeli kérdést nyújtott be, miután a 24.hu megírta, hogy a második világháborús budai kitörési kísérletre emlékező túrákat szervező Hazajáró Honismereti és Turista Egylet 70 millió forintos állami támogatást kap. Az ellenzéki politikus arra lett volna kíváncsi, hogy ilyen szempontok alapján nyerte el az egylet a 70 millió forintos támogatást, milyen turisztikai értékeket képviselnek, amely alapján méltók állami támogatásra és mennyire férnek bele a neonáci eszmék a magyar kormány jelenlegi ideológiájába.

Ugyanis a hivatalosan teljesítménytúrának nevezett „Kitörés emléktúrán” a gyakorlatban rendszeresen előkerülnek SS-egyenruhák és horogkeresztes zászlók.

Rogán Antal kabinetminiszter megbízásából ezúttal is államtitkára válaszolt. Dömötör Csaba azt írta: a kormánynak nagyon fontos, hogy bővítse, fejlessze az aktív kikapcsolódásra vágyók rendelkezésére álló turisztikai lehetőségeket, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program keretében pedig már eddig is országszerte nyíltak, újultak meg turistaházak népszerű turistautak közelében.

A Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatására hivatkozva Dömötör hozzátette, ebbe a folyamatba illeszkedik az is, hogy Dobogókőn „bakancsos turistaház” épül. Erre a beruházásra kapta ugyanis az egyesület a támogatást.

„A támogatási kérelmek elbírálása az igénylő személyétől függetlenül sosem politikai, hanem minden esetben szigorú turizmusszakmai szempontok szerint zajlik” – írta az államtitkár. Aki szerint a kormány kiemelten kezeli a szélsőségekkel szembeni fellépést, az Alaptörvénye tagadja a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett emberiség elleni bűnök elévülését. Az antiszemitizmus kapcsán a magyar kormány több alkalommal is világossá tette, hogy a zéró tolerancia elve érvényesül – tette hozzá Dömötör, aki ezután a Jobbikkal közös listán indulást is felhánytorgatta a DK-s Aratónak.

Az egyletben képviseleti joga van Moys Zoltánnak, aki Lezsák Sándornak, az Országgyűlés kormánypárti alelnökének a veje. Moys cége, a Dextramedia Kft. az MTVA egyik jelentős, több száz millió forintért foglalkoztatott beszállítója lett 2010 után. A Dextramedia Kft. 2011-ben az akkor még „radikális” Jobbik frakciójával is szerződésben állt, és a Jobbikhoz köthető N1TV-nek is dolgozott. A cég az N1TV számára egyszer Adolf Hitler születésnapjáról megemlékező tartalmat is gyártott. Az egyesület 2018-as beszámolója alapján az Átlátszó közölte 2020-ban, hogy 900 ezer forintos támogatást kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától „működési támogatásként” a szélsőjoboldali jelképeket felvonultató túrára.

Moys az EU-ban már betiltott oroszpárti média, a Russia Today egyik propagandafilmjében személy szerint is feltűnt, amelyben a határon túli területek visszafoglalását propagálta. Ugyanabban a produkcióban Bencsik András, Fidesz-közeli publicista „igazi fasisztáknak” nevezte az ukránokat.

(Kiemelt képünk egy kitörés-megemlékezésen készült, fotó: MTI/Kovács Tamás)