„Köszönjük,
A lényeg

Diplomáciai feszültséget keltett Novák Katalin székely himnuszos posztja Romániában

29/05/2023 14:31

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével, mert Novák Katalin magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzottak „nem megfelelő nyilvános üzenetek, köztük Románia egyik történelmi régiójára vonatkozóan is”. A Transtelex beszámolója szerint a román külügy határozott ellenvetését fejezte ki emiatt.

Vasárnapi közleménye értelmében a külügy kifogásolja Novák Katalin „nyilvános üzeneteit” , beleértve a magyar köztársasági elnök Facebook-oldalán közzétetteket is.

Novák szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, amelyben a székely himnusz első szakasza hangzik el. Címként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki Magyarország köztársasági elnöke.

Mint hangsúlyozták, az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

A tárca egyébként már nem először utasítja vissza Novák Katalin megnyilvánulásait. Tiltakozást váltott ki például, hogy korábban azt írta közösségi oldalán: "Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont."