„Köszönjük,
A lényeg

Díjat kapott a lottónyertesekről szóló magyar film, amit az MTVA nem támogatott

29/09/2023 16:38

| Szerző: Klubrádió

A horvátok viszont igen.

Kálmán Mátyás Fortuna vendégei című, magyar lottónyertesekről szóló munkája nyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a Heart of Europe nemzetközi televíziós fesztiválon, Varsóban. A film a Horvát Televízió (HRT) és a Pleganje Snova koprodujciójában, a Horvát Filmalap (HAVC) támogatásával készült, a Magyar Televízió (MTVA) pedig nem támogatta, így horvát színekben indult az elismerésért – adták hírül a készítők.

A Heart of Europe International TV Festival & Forum a Lengyel Televízió (TVP) kezdeményezése, ami a közép- és kelet-európai közszolgálati műsorszolgáltatók legújabb televíziós tartalmainak széles körű bemutatóját és versenyét kínálja. A fesztiválon a lengyel, cseh, szlovák, szlovén, magyar, észt, litván, lett, horvát, szerb, román, bolgár, ukrán, grúz és litván közszolgálati televíziók által készített legjobb játékfilmek, sorozatok, dokumentumfilmek, valamint szórakoztató, gyermek- és ifjúsági műsorok mellett digitális projektek egész sora is bemutatkozott.

A dokumentumfilm az Andraschek házaspár lottónyereményét követő négy év eseményét mutatja be. A 2014-ben forgatni kezdett film világpremierje 2022-ben, a Szarajevói Filmfesztiválon volt, azóta pedig több rangos, bel- és külföldi szemlén tűnt fel, a most elnyert Heart of Europe Award mellett a FIPRESCI-díjat is megszerezte, amit filmkritikusokból álló, nemzetközi zsűri ítél oda egész estés játék- vagy dokumentumfilmeknek.

Nemrég Reisz Gábor filmje, a Magyarázat mindenre is díjat nyert, méghozzá szintén nem magyar, hanem szlovák pénzügyi támogatással.

(via 24.hu)