„Köszönjük,
A lényeg

Csúsznak a fizetések a csornai napelemgyárban

28/02/2024 09:50

| Szerző: Klubrádió

A dolgozók bérének kifizetése már nem először csúszik a cégnél, 2022-ben is három hónapot kellett várni a fizetésekre.

Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az Ecosolifer Heterojunction Kft. – írja a 24.hu.

A lap birtokába jutott a dolgozóknak küldött levél, amiben a cég azt írta: "A 2024. januári bérek kifizetésére sajnálatos módon késedelmesen kerül sor. Ezzel egyidejűleg február 12-től – egyelőre határozatlan időre – állásidőt rendelünk el." Az állásidő az, amikor a munkáltató a munkavállalóinak nem tud munkát biztosítani. Ez egyoldalú intézkedés, ami alatt a munkavállaló alapbérre lenne jogosult.

A dolgozók bérének kifizetése már nem először csúszik a cégnél, 2022-ben is három hónapot kellett várni a fizetésekre. A gyárat az OLAF és a magyar hatóságok is vizsgálták.

Azt már a hvg.hu teszi hozzá némi éllel, hogy a vállalkozás gondjai úgy nem meglepőek, ha tudjuk, hogy 2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ám ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy az állam nem aprózta el a gyár támogatását: előbb egyedi kormánydöntéssel 1 milliárd forint támogatást kapott - amit maga Szijjártó Péter jelentett be -, majd csaknem 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, az állami Eximbank 22,5 millió euró hitelt adott, majd ezt átvette a szintén állami MFB, sőt, a hitelkeretet is megemelte, mondván a piaci kereslet miatt megduplázzák a kapacitást.