„Klubrádió

Bloomberg: Hollandia diplomáciai útra vitte a magyar kormány eljárását az Aegon ügyében

20/04/2021 17:16

| Szerző: Klubrádió

A kormány állítólag a bajba jutott magyar cégeket védené azzal, hogy miniszteri engedélyhez köti a külföldi felvásárlásokat. A veszélyhelyzeti rendelet alapján megvétózták, hogy egy osztrák csoport megvegye a holland Aegon magyar leányát.

A vásárlóként jelentkező osztrák cég közölte, hogy a régió vezető biztosítójaként hosszú távon gondolkodik a magyar piacban is, a negyed évszázados magyarországi működés után nem tartják magukat külföldi befektetőnek. Az Aegon Magyarország a honlapján közölte:

"A Vienna Insurance Group (VIG) tájékoztatása szerint Magyarország Belügyminisztériuma nem adott engedélyt az Aegon Magyarország külföldi befektető által tervezett akvizíciójára. A VIG közleményében az áll, hogy a jóváhagyási folyamat részeként 2021 januárja óta konstruktív tárgyalásokat folytatnak a magyar pénzügyminiszterrel, és a kapott határozat ellentmond az eddigi tárgyalások menetének. A VIG arra számít, hogy ezt a kérdést a közeljövőben pozitívan megoldják. Az Aegon továbbra is együttműködik a VIG-vel a tranzakció lezárásában."

A veszélyhelyzetre hivatkozva vétózta meg a magyar kormány, hogy egy osztrák csoport megvegye a holland Aegon magyar leányvállalatát – írja a hvg.hu. A kormány állítólag a bajba jutott magyar cégek védelme érdekében kötötte miniszteri engedélyhez a külföldi felvásárlásokat.

 

Bloomberg cikkében azt írják, hogy a holland kormány aggodalmát fejezte ki amiért a Vienna Insurance Group (VIG) vásárlási szándékát megakadályozzák.

Az érintettek nem reagáltak, de a Vienna Capital annyit elárult, hogy még egyeztet a magyar pénzügyminisztériummal. A lap is úgy tudja, hogy a színfalak mögött zajlanak egyeztetések. Orbán Viktor Ausztriából is, Hollandiából is, egészen magas politikai szintről kapott telefont, hogy adjon zöld utat a két nagy európai biztosító transzparens üzletének, de ő továbbra is azt támogatja, hogy a biztosító magyar kézbe kerüljön.

"Világossá tettük, hogy negyed évszázados magyarországi működés után nem tartjuk magunkat külföldi befektetőnek. A régió vezető biztosítójaként minden érintett országban partnerségre és konszenzusra törekszünk a köz- és a magánszféra szereplőivel egyaránt. Hosszú távon gondolkodunk a magyar piacban is, ezért valamennyi minisztériummal és hatósággal folytatjuk a tárgyalásainkat" – közölte a hvg.hu-val Wolfgang Haas, a Vienna Insurance Group szóvivője. A holland Aegon is bízik a tárgyalások sikerében - közölte a szóvivő.

(Forrás: Hvg.huszeretlekmagyarorszag.hu)